|
Dobrou noc
Dnes se mi zdálo, hádejte o čem! O jaru. Ráno se vzbudím, vykouknu z okna, a ono je tady! Posnídal jsem Isicom, nalepil náplasti, vykašlal se na vyplňování daňového přiznání pro finančák (ještě mám týden času) a vyrazil na zahradu. Prořezal jsem révu, pozdě a špatně, ale přece (kdybyste to, Moraváci, viděli!) a dal se do psaní. O Parkinsonu a spánku. Neboť na sny jsem expert. Jsem snílek od mládí. Spím rád. V noci se mi zdají sny, které si často po probuzení pamatuji, ve dne sním často s otevřenýma očima. Jsem zasněný budižkničemu, který místo aby život prožil, tak jej pros… -nívá. Nevím, zda je to dobře, nebo špatně. Realita – nic moc. Ale ve snech jsem si užil. Ačkoliv i ta Bible varuje: „Nemiluj sny, abys nezchudl! Otevři oči a nasytíš se chlebem!“ Možná proto v majetku nikdy nedohoním Billa Gatese. Nějaké vyloženě depresivní sny jsem míval zřídka. Jen v ranném dětství jsem se občas propadal kamsi do tmy a budil se vlastním křikem, zpocený hrůzou. Taky jsem se jeden čas ráno budil v opačné poloze – hlava v nohách postele a nikdo nikdy nezjistil jak a proč to dělám. Dlouhý čas jsem pak měl období, kdy jsem ve snu vyřešil něco, čím jsem v bdělém stavu nemohl hnout. Stejně jako můj otec, výborný matematik, který, když se ve výpočtech zasekl, šel spát a ve tři v noci vstával, s hotovým výsledkem. Stejně tak já se ráno budil a měl jsem najednou zcela jasno, co a jak dělat. Toto šťastné období však pominulo a přišly opět sny úzkostné, ani ne tak depresivní, spíše agresivní. V bdělém stavu jsem se nikdy rád nepral, ani jsem to moc neuměl, ale ve spánku – to jsem viníkovi hned jednu natáhl – div jsem si nepřerazil ruku o pelest, nebo nezabil milovanou osobu vedle pokojně spící. Do dneška to trvá: ve spánku se peru. A taky mluvím ze spaní. Zajímavá příhoda se mi stala kdysi v Brně, na jakémsi školení. Byl jsem ubytován s kolegou v pokoji na konci dlouhé chodby s řadami dveří napravo i nalevo. Kolega začal ze spánku úzkostně kvílet. Já se nevzbudil, ale začal kvílet s ním. Vzbudilo nás oba až bouchání dveří – celý hotel vyběhl – vypadalo to prý na vraždu. Dvaadvacet let jsem pracoval v chemičce. Nikdy se mi tam nezdálo o práci, vyjma jednou, o noční šichtě, kdy jsem si dal voraz na lavici v šatně a začal se mi zdát sen o práci. Znechucen jsem vstal a šel pracovat. Co jsem z chemičky pryč, a je to už šestnáct let, zdají se mi často sny o chemičce, v nichž řeším ty nejnemožnější problémy. V poslední době to polevilo, zkouším se z toho vypsat, funguje to, sny o chemičce se tak často nezdají a třeba z toho bude knížka. A co Parki, ten zmetek? Naboural se mi do života a po diagnóze mi dlouho nedal spát. Naštěstí jsem na chatu potkal partu stejně potrefených třepáků a tak bylo do půlnoci o čem povídat. A v noci jsem dělal to, co dříve ve dne – myl nádobí, četl, psal, hrál na klavír, poslouchal muziku. Jen na noční politické debaty v televizi jsem se nedíval – přece jen snad Parkinson zatím můj intelekt nepostihl. Vyprávěl mi kamarád, jak cestoval po Španělsku. Jednou spal v hotýlku, v malém městě. Horká letní noc, otevřené okno. Vzbudila ho kytara, mnohohlasý frenetický zpěv a dupání. Penzisti na náměstí, dědové i babky řešili svou nespavost muzikou a tancem. Proč naříkat nad nespavostí? Když to nejde v noci, půjde to třeba ve dne. V noci se dají dělat i jiné věci, než spát, vzpomeňme na mládí! A i když už nejsme nejmladší, můžeme to řešit třeba tak, jako kamarád v Opavě, který v létě ve čtyři ráno jede vykoupat se do jezera. Mně se však nedávno stala předivná věc. Je mi to až trapné říkat před vámi, milí nespavci. Co jsem přestal brát Mirapexin a najel na náplasti Neupro, tak v noci spím jako dudek. Když spím, cítím se zdráv, stejně tak ráno, před léky, kdy bych měl být zatuhlý, neschopný, kdy bych měl mít „absťák“.Horší to začíná být až později, velice nepravidelně, zcela nečekaně. Jako by chvíli dopamin byl a chvíli nebyl. Připadám si jako auto s přicpaným karburátorem – chvíli bez problémů jede, chvíli se dusí a klepe. Kdyby tak stačilo profouknout nějakou trysku! Ale co mám zvýšené náplasti z 8 mg na 16 mg/24 hodin, tak i ten třas se zdá být mírnější. V noci tedy v současnosti spím, ale líbánky s Parkim už skončily. Nyní spolu žijeme v jakémsi registrovaném partnerství – láska to rozhodně není. Jak to bude dál, toť otázka. Ještě vám povím jeden sen, který jsem měl nedávno, fakt nekecám. V tom snu ke mně promluvil pan docent Jech přísným hlasem: „Já vám dám, vepřové koleno! Však my vás ještě naučíme dietě!“ Připadal jsem si v tom snu spíše jako student, který neumí, než jako pacient. Nevím, proč to byl právě pan docent Jech. Vůbec mě nezná a já jej viděl jednou v životě na přednášce o DBS. Velice si ho vážím a tímto se mu omlouvám za ten sen, který je jako všechny sny určitou reflexí skutečnosti – že tu jsme, vedle sebe, pacienti a lékaři a že ten Parki není vůbec žádná sranda. A že teď je třeba dobře, ale za chvíli může být všelijak. Takže, co říkáte, kolegové parkinsonici? Kdo je na tom hůře? Vy, se svou nespavostí, nebo já, se svými potrhlými sny? Možná, že teď spím dobře, protože jsem se uklidnil. S nemocí jsem se nesmířil, bojuju s ní, každá nemoc je svinstvo. Přijal jsem však jako fakt, že život se bez trablů prostě neobejde. Trošku jsem si to po křesťansku srovnal v té dopaminu prosté hlavě a opakuji si teď tu větu žalmu 4,9: „Pokojně uléhám, pokojně spím, neboť ty sám, Hospodine, v bezpečí mi dáváš bydlet.“ Toto se však naordinovat nedá. A každý máme nějaké své řešení. Tož, hlavně ať víme o sobě, ať jsme takoví Teletubbies – dobrou noc a sladké sny… tuli, tuli… pa pa!
Venca
|