|
Milé dámy, Mário a Zojo, nevím, jak se vmísit do Vaší debaty aniž bych z té či oné strany nedostal nějaký záhlavec neboli lepáka. Diplomaticky, tedy trošku zbaběle řeknu, že máte pravdu obě. Mluvíme zde o domově. Co je domov? Domov je místo, kde žiji zcela dobrovolně a rád, kde mně i všem, kteří se mnou ten domov sdílejí, je dobře, kde je možno žít důstojný a šťastný život. Pro takový domov bych se já, milá Zojo, zcela dobrovolně a rád rozhodl, aniž by mě nekdo rval z jakýchsi kořenů láskyplné rodiny. Ne každý tu rodinu má a když ano, ne vždy je ta rodina láskyplná. A když je člověk na obtíž, nebo když mu nemá kdo podat lék, zvednout ho když upadne, otočit ho když se nemůže sám obrátit, jít vedle něj když nemůže jít sám, podepřít ho fyzicky i morálně - co je to pak za domov? A že by se o nás měli postarat ti, jež jsme zvolili - krásný sen, leč, obávám se, jen sen. Jsem pro domov pro parkinsoniky, obávám se však trošku "lokálního přemnožení" stejně nemocných v takovémto... zařízení. Není nad život mezi zdravými. Před časem jsem viděl dokument o japonských zdravých důchodcích, pečujících o ty méně zdravé. Výborná věc, ale bez zdravých se neobejdeme. Vznikne-li nějaký takový domov, i já budu pro, nesmí to však být ghetto vyřazených ze společnosti, ostrov malomocných, kde se všichni společně budeme radovat u společných kádí plných Mirapexinu, těšit se na další přednášku o správné výživě, krásně se klepat, až to doklepeme. Nesmí to být jedno z dalších odkladišť dosloužilých předmětů, lidošrot (jak nazval domovy důchodců můj tarý táta - dožil u mně, doma). Necítil bych se dobře ani v jakémsi spolku, vztyčujícím ráno a večer spouštějícím vlajku za zpěvu hymny parkinsoniků. I já jsem, Mário, pro takový domov, musí však být domovem.
|